windpark caprice
Waarom een windpark in de Gemeente Lingewaard?
Ligging
Windpark Caprice in cijfers
Bespaarde CO2:
17.000 tot 25.000 ton per jaar
Geschiedenis
Veel gestelde vragen
- www.windenergie.nl: Algemene informatie van de overheid over windenergie en gerelateerde regelgeving.
- www.rvo.nl/onderwerpen/windenergie-op-land: Informatie over wet- en regelgeving voor windenergie.
- www.nwea.nl: Nederlandse Windenergie Associatie, de belangenbehartiger van windenergie in Nederland.
- www.natuurenmilieu.nl: Veel gestelde vragen over wind op land van Natuur & Milieu.
In een natuuronderzoek of Milieu Effect Rapportage (m.e.r.) wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van het beoogde windpark op vogels en vleermuizen. Hierbij mogen geen significante effecten optreden op de populaties. Normaliter zijn de effecten beperkt. Uit onderzoek is bekend dat van elke 10.000 vogels die sterven door menselijk handelen er één sterft door windenergie. Gif, verkeer, hoogspanningsleidingen huisdieren zoals katten eisen veel meer slachtoffers.
Nederland is over het algemeen zeer geschikt om stroom uit wind op te wekken: het waait hier vaak en hard. Ook in het binnenland, zoals de locatie van Windpark Caprice, staat voldoende wind om een rendabel windpark te exploiteren.
Met de windturbines wordt naar verwachten tussen de 30 en 45 GWh opgewekt, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 10.000 huishoudens.
Windturbines die hoger zijn dan 150 meter moeten verplicht worden uitgerust met deze zogenaamde obstakelverlichting. Dit komt voort uit internationale regelgeving voor de veiligheid van het luchtverkeer.
De huidige moderne windturbines hebben gemiddeld een levensduur van 25 jaar.
De initiatiefnemers zijn verplicht zorg te dragen voor verwijdering van de windturbines aan het einde van hun looptijd. Veel onderdelen en materialen van de turbines kunnen worden hergebruikt.
Dat kan natuurlijk. Hier kunt u de verschillende mogelijkheden om deel te nemen bekijken.