windpark caprice

Waarom een windpark in de Gemeente Lingewaard?
De noodzaak om de energievoorziening te vergroenen is groot. Na het Energieakkoord van 2013 zet de Nederlandse overheid met het Klimaatakkoord een cruciale volgende stap in het tegengaan van klimaatverandering en het verduurzamen van onze economie. Caprice Baksteen en renewable factory steunen dit met dit lokaal project!
De initiatiefnemers lopen binnen hun sector voorop op het gebied van verduurzaming. Met de twee windturbines dragen ze bij aan de groei van duurzame energie in Nederland. De groene stroom zal lokaal gebruikt worden en omwonenden krijgen de kans om bij te dragen aan dit unieke project.

Ligging


Windpark Caprice in cijfers

Geschiedenis
Al sinds 1825 worden er stenen gebakken op de huidige plek van de fabriek langs het Pannerdensch Kanaal. In die tijd waren er veel steenovens langs de rivier.

Kaart van de regio uit 1850.
Steenfabriek Huissenswaard heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zo ontstond het idee om te onderzoeken of het plaatsen van windmolens op het eigen terrein mogelijk zou zijn. In 2017 ging Steenfabriek Huissenswaard een samenwerking aan met windontwikkelaar renewable factory om de twee windmolens op het fabrieksterrein te realiseren.
In 2017 besloot de gemeente Lingewaard om locaties voor de ontwikkeling van windenergie in de gemeente te onderzoeken. In het Beleidskader Windenergie dat vervolgens werd opgesteld is als voorwaarde voor plaatsing van windmolens opgenomen dat een milieueffectrapportage moet worden uitgevoerd.

Veel gestelde vragen
- www.windenergie.nl: Algemene informatie van de overheid over windenergie en gerelateerde regelgeving.
- https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opw… Informatie over wet- en regelgeving voor windenergie.
- www.nwea.nl: Nederlandse Windenergie Associatie, de belangenbehartiger van windenergie in Nederland.
- www.natuurenmilieu.nl: Veel gestelde vragen over wind op land van Natuur & Milieu.
In een natuuronderzoek of Milieu Effect Rapportage (MER) wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van het beoogde windpark op vogels en vleermuizen. Hierbij mogen geen significante effecten optreden op de populaties. Normaliter zijn de effecten beperkt. Uit onderzoek is bekend dat van elke 10.000 vogels die sterven door menselijk handelen er één sterft door windenergie. Gif, verkeer, hoogspanningsleidingen huisdieren zoals katten eisen veel meer slachtoffers.
Nederland is over het algemeen zeer geschikt om stroom uit wind op te wekken: het waait hier vaak en hard. Ook in het binnenland, zoals de locatie van Windpark Caprice, staat voldoende wind om een rendabel windpark te exploiteren.
Met de windmolens wordt naar verwachten tussen de 30 en 45 GWh (Gigawattuur) opgewekt, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 10.000 huishoudens.
Windmolens die hoger zijn dan 150 meter moeten verplicht worden uitgerust met deze zogenaamde obstakelverlichting. Dit komt voort uit internationale regelgeving voor de veiligheid van het luchtverkeer.
De huidige moderne windmolens hebben gemiddeld een levensduur van ongeveer 25 jaar.
De initiatiefnemers zijn verplicht zorg te dragen voor verwijdering van de windmolens aan het einde van hun looptijd. Veel onderdelen en materialen van de turbines kunnen worden hergebruikt.
Dat kan natuurlijk. Hier kunt u de verschillende mogelijkheden om deel te nemen bekijken.
